Ontmoet Patricia van der Schot, trainer bij het NKOO

Cornelis van der Sluis 18-03-2024
0 reacties

Speciaal voor advocaten in dienst bij de overheid is Patricia van der Schot aangesloten als trainer bij het NKOO. Steeds meer overheidsinstanties – zoals gemeenten, provincies en de Rijksoverheid – hebben advocaten in dienstbetrekking.

Speciaal voor advocaten in dienst bij de overheid is Patricia van der Schot aangesloten als trainer bij het NKOO. Steeds meer overheidsinstanties – zoals gemeenten, provincies en de Rijksoverheid – hebben advocaten in dienstbetrekking. Specifiek voor hen is het werken in een omgeving waarbij de Wet open overheid, maar ook andere wetten zoals de Gemeentewet, de Provinciewet en de Advocatenwet, van toepassing zijn of kunnen zijn een extra uitdaging.
Patricia werkt al geruime tijd als advocaat en daarvan inmiddels al bijna 10 jaar als advocaat in dienst voor een gemeente. Ze ziet duidelijk dat er een spanningsveld bestaat tussen de Wet open overheid en het zijn van advocaat ‘in en van de organisatie’. Daarover vertelt ze meer tijdens de training. Vanuit ervaring kan Patricia antwoorden geven op vragen als: In hoeverre vormt de Advocatenwet nog wel een bijzondere regeling? En in hoeverre biedt de bescherming van het intern beraad bescherming aan de opvatting van de advocaat? 

Wij stellen Patricia graag aan je voor. Lees meer over haar, haar ervaring en de training die ze samen met Cornelis geeft.

Samen voor een transparante overheid waar het kan. Dat is de slogan van het NKOO. Waar zitten kansen en waar juist niet volgens jou?

Patricia: ” De kansen zitten wat mij betreft in het veel meer met elkaar in gesprek gaan en het loslaten van angst en/of wantrouwen. We zijn met elkaar ‘die’ overheid. En als het beter kan, dan is het zaak om te reflecteren en met elkaar te gaan voor nog beter en transparanter.”


Wat kunnen deelnemers van jou leren?
Patricia: ” Naast een fikse dosis (juridische) kennis en mijn Woo-enthousiasme deel ik waardevolle inzichten en verbinding(en) door een brede kennis van de operationele realiteit bij verschillende overheidsinstanties.”

We zijn met elkaar ‘die’ overheid. En als het beter kan, dan is het zaak om te reflecteren en met elkaar te gaan voor nog beter en transparanter.

Jij vertelt dat je een spanningsveld ziet tussen de Wet open overheid en het zijn van advocaat ‘in en van de organisatie’. Kun je alvast een tip delen die jij hebt voor advocaten in dienstbetrekking bij de overheid? 

Patricia: “De cursus zit boordevol tips dus het is lastig kiezen. In algemene zin zou ik tegen advocaten in dienst willen zeggen: ‘zoek elkaar op. De (overheids)praktijk in dienst is uniek en vanuit de wederzijdse ervaring en begrip kan je enorm waardevol voor elkaar zijn. Met deze cursus introduceren we jullie alvast graag aan elkaar.”  

Met jouw ervaring aan verschillende kanten heb je een goed overzicht van alle betrokken partijen. Kun je een voorbeeld noemen waarbij je gebruikmaakt van dit voordeel?
Patricia: “Door voor verschillende organisaties te hebben gewerkt die ketenpartners zijn van elkaar, kun je zien waar de kansen zitten voor de organisaties. Ik ben bekend met een breed scala aan bevoegdheden en speelvelden, en weet bovenal waar de organisaties elkaar kunnen vinden, kunnen verbinden en daardoor kunnen excelleren in hun publieke dienstverlening.”

Voor wie is de training met name relevant?
Patricia: “De training is met name relevant is voor advocaten die in dienstbetrekking werken. En overigens net zo relevant voor diens werkgevers. Het hebben van een advocaat in dienst is een zoektocht en passen en meten voor beide partijen. De regels van de advocatuur enerzijds en de inrichting van een organisatie anderzijds. Als werkgever weet je na deze cursus hoe je jouw advocaat in dienst optimaal kunt equiperen in het naleven van de op hem of haar rustende wet- en regelgeving in een politiek bestuurlijke organisatie.” 

Meer weten over de training die Patricia samen met Cornelis geeft? Bekijk de training hier.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen