Eerste advies Adviescollege gepresenteerd: archiveer chatberichten (niet)

Cornelis van der Sluis 19-01-2023
0 reacties

De Archiefwet is nog nooit zo nadrukkelijk in het nieuws. Gisteren een item bij BNR, een uitspraak van de Raad van State én vandaag de presentatie van het eerste advies van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding.

Dat advies was gevraagd door het kabinet n.a.v. ‘sms-gate’ en het bredere vraagstuk van het bewaren, beheren en evt. openbaar maken van chatberichten. Een mooie en nuttige bijdrage voor de uitdagingen waar de praktijk voor staat gesteld.

Het NKOO was bij de presentatie in Nieuwspoort en daarna werd Cornelis van der Sluis gevraagd door Binnenlands Bestuur om op het advies te reageren. Dat interview (en een uiteenzetting van de belangrijkste aspecten uit het advies) leest u hier.

Niet in het interview genoemd, maar één vraag hangt nog boven de markt. Is het wel terecht dat ‘we’ er simpelweg vanuit gaan dat we chatten? Vraagt het naleven van de zorgplicht van artikel 2.4, lid 1, Woo juist niet om vooraf te bezien of een en ander goed, geordend kan worden beheerd? Als we moeten constateren dat dit nogal een (onmogelijke) opgave is bij chatberichten, dan zouden we misschien juist dit soort applicaties niet moeten willen gebruiken.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen