Raad van State: Alles vragen bij de bezwaarcommissie is geen Wob/Woo-verzoek

Cornelis van der Sluis 19-07-2023
0 reacties

Wat maakt een informatieverzoek een Wob- of Woo-verzoek? Door de misbruik-jurisprudentie wat het nog wel eens zoeken.

Dat maakt dat de Raad van State een preciseringsuitspraak deed in 2020 (zie deze annotatie). Een uitspraak van 19 juli 2023 leert dat een informatieverzoek bij de bezwaarcommissie niet zo snel als een Wob/Woo-verzoek hoeft te worden aangemerkt.

Een informatieverzoek “in het kader van de bezwaarschriftenprocedure” is, als een beroep werd gedaan op de Wob, al snel een Wob-verzoek (zie dit bericht). Toch kiest de Raad van State in de uitspraak van juli 2023 een iets strengere koers. De persoon in kwestie, die in een handhavingsprocedure was verwikkeld met de gemeente Tholen, verzocht ook om de nodige informatie bij de bezwaarcommissie. Met de rechtbank is de Raad van State van mening dat geen sprake was van een Wob-verzoek. Te meer omdat de gevraagde documenten, met uitzondering van de audio-opname van de hoorzitting, op grond van artikel 7:4 van de Awb ter inzage gelegen moeten hebben. Als appellant van mening is dat die terinzagelegging niet of onvolledig heeft plaatsgevonden, had hij dat in de procedure over het handhavingsverzoek aan de orde moeten stellen.

Beluister ook eens deze podcast over wat een informatieverzoek een Wob-verzoek maakt.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen