CBb 5 februari 2021; Geheimhouding van processtukken, motiveren per onderdeel van een document

Cornelis van der Sluis 11-02-2021
0 reacties

Zojuist verscheen een artikel over het uitwisselen van processtukken in het bestuursproces waarbij vooral wordt ingegaan op het toepassing geven aan artikel 8:29 van de Awb (bericht op LinkedIn).

Zojuist verscheen een artikel over het uitwisselen van processtukken in het bestuursproces waarbij vooral wordt ingegaan op het toepassing geven aan artikel 8:29 van de Awb (bericht op LinkedIn). Op grond van de overzichtsuitspraak van de Raad van State (hier de annotatie en hier de podcast) wordt in dat artikel (en ook eerder al) opgemerkt dat welhaast een Wob-besluit wordt verlangd van de procespartij die een document vertrouwelijk wil inbrengen in een bestuursrechtelijke procedure. Het CBb onderstreept die lijn als het gaat om stukken die zien op tariefbeschikkingen van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Merk op dat – zoals ook al eerder bemerkt (zie deze update) – de motivering soms wat makkelijker lijkt te zijn dan bij de Wob. Vraagt de Wob om een beoordeling per onderdeel van een document, bij 8:29 lijkt te kunnen worden volstaan met een motivering per document. De NZa komt er immers mee weg dat zij per bijlage motiveert welk belang aan verstrekking aan de andere procespartijen in de weg staan.

Wat valt nog op:

  • bekendheid van enkele appellanten met een document, opent de deur tot dat document voor alle appellanten (zie onder 4.1).
  • in een vergeten motivering wordt ambtshalve voorzien (onder 4.2).

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen