Update Raad van State 29 januari 2020; Wob-verzoek t.b.v. een andere procedure, niet snel misbruik

Cornelis van der Sluis 29-01-2020
0 reacties

Het beeld is ontstaan dat het doen van een Wob-verzoek tijdens of ten behoeve van een andere procedure al snel leidt tot misbruik van de Wob.

Het beeld is ontstaan dat het doen van een Wob-verzoek tijdens of ten behoeve van een andere procedure al snel leidt tot misbruik van de Wob. Vandaag maakt de Raad van State in deze uitspraak duidelijk dat dit minder snel aan de orde is dan wat men zou kunnen denken naar aanleiding van eerdere uitspraken. De uitspraak maakt duidelijk dat mogelijk sprake is van misbruik van de Wob in de volgende gevallen:

  • iets anders dan openbaarmaking voor een ieder is beoogd.
  • een redelijk doel ontbreekt.
  • het gebruiken van de Wob voor een andere procedure.

Dit laatste is kennelijk alleen aan de orde bij bijzondere omstandigheden.

Wat die bijzondere omstandigheden kunnen zijn wordt hier niet duidelijk. Er is simpelweg geen sprake van in dit geval, aldus de Raad van State. De rechtspraak geeft wel wat voorbeelden zoals de misbruikende oud-ambtenaar waarbij hoeveelheid verzoeken, dubbele verzoeken en het evidente doel om een schadevergoeding te verkrijgen relevante aspecten waren. Zo blijft het toch iedere keer weer zoeken voor de behandelaar van Wob-verzoeken.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen