Hoofdlijnenakkoord en de Wet open overheid

Cornelis van der Sluis 16-05-2024
0 reacties

PVV, VVD, NSC en BBB onderhandelden de afgelopen maanden over de vorming van een nieuw kabinet. Deze besprekingen zijn nu afgerond. Op donderdagochtend 16 mei 2024 werd een toelichting gegeven op de plannen en gemaakte afspraken.

Die plannen staan in het hoofdlijnenakkoord. Wat zegt het over de Woo?

Want dat ook de Woo onderwerp van gesprek is geweest, wordt duidelijk in het akkoord. Wat gaat het nieuwe kabinet doen? De uitvoering ervan én de hiermee gemoeide kosten evalueren. Een eerste actie kan dan al meteen worden afgevinkt. Nog niet zo lang geleden is – in de vorm van de Invoeringstoets Woo – de werking van de Woo immers al geëvalueerd. Kort en goed: het is duur en arbeidsintensief.

Enkele suggesties worden in de Invoergingstoets ook gegeven om een en ander op te lossen. Zie voor een kritische bespreking hiervan dit blog. Een andere suggestie tot wetswijziging vanuit het NKOO leest u in dit blog. En ook het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding geeft al de nodige tips voor de regering in een advies.

Waar leidt het hoofdlijnenakkoord dan toe: een kostenplaatje bij de Invoeringstoets. Een opvolging van aanbeveling B.4 van de Invoeringstoets: laat maar eens zien wat die Woo kost. Of een partij als eerder ABD Top (zie column) weer tot 1 miljard structureel en 1 miljard incidenteel aan kosten komt valt te bezien. Belangrijk voor die analyse was het nog opgenomen documentenregister in artikel 3.2. Dat register heeft de eindstreep uiteindelijk niet gehaald.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen