Raad van State: Ruttedoctrine, geen nieuw feit of nieuwe omstandigheid (herhaald verzoek)

Cornelis van der Sluis 18-01-2023
15 keer bekeken 0 reacties

Ook bij een Woo-verzoek kan de verzoeker er tegen aan lopen dat zijn verzoek wordt afgewezen omdat het een herhaling van zetten is.

Twee keer hetzelfde vragen (een herhaald verzoek) kan alleen als sprake is van nieuwe feiten en omstandigheden (artikel 4:6 Awb). In een specifieke kwestie stelt de appellant dat het Rijk in de tussentijd expliciet afstand heeft genomen van iets dat bekend is geworden als de Ruttedoctrine (iets dat niet altijd in besluitvorming bleek overigens, zie deze update). Kort en goed betekende dit dat minder snel een beroep zou worden gedaan op de bescherming van de persoonlijke beleidsopvattingen (artikel 11 Wob, nu artikel 5.2 Woo).

In deze uitspraak van de Raad van State wordt duidelijk dat die ommekeer geen nieuw feit of nieuwe omstandigheid oplevert. De reden voor dit oordeel wordt gezonden in de datum van het verzoek – ruim voor de nieuwe lijn van het Rijk – dat het besluit ook overigens niet evident onredelijk is. Van belang is dus hierbij dat het nieuwe feit of de nieuwe omstandigheid kennelijk al op het moment van de aanvraag aanwezig moet zijn.

Misschien dat het gewijzigde recht (met de verandering van de bescherming van persoonlijke beleidsopvattingen met artikel 5.2 Woo) appellant in dit kader meer zou helpen.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief  

Aanmelden

 

 


Contact

010 840 02 33
info@nkoo.nl

Postadres: Postbus 3107, 3003 AC, Rotterdam
Bezoekadres: Hofplein 20, 3032 AC, Rotterdam


 Agenda

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 

Cookie-instellingen